+381 62 12 83 903 office@barriquedjordjevic.com

Najčešće postavljena pitanja

FAQ

Za sva pitanja koja biste želeli da nam postavite o našem poslovanju, ponudi i proizvodnom programu slobodno nam se obratite, a mi ćemo se potruditi da vam u što kraćem roku izađemo u susret. A dok vam ne odgovorimo na mejl možete pročitati odgovore na najčešće postavljena pitanja.

Kako se ovinjava (priprema) drveno bure?

Postupak Hladnom vodom koji preporučujemo našim klijentima:

  1. Postaviti bure vertikalno
  2. Napuniti bure hladnom vodom do vrha
  3. Postaviti čep i ostaviti napunjeno narednih 24h
  4. Isprazniti bure
  5. Okrenuti bure sa rupom nadole i ostaviti 5 sati da se iscedi
  6. Vratiti bure u prvobitni položaj i puniti rakijom ili vinom

Da li bure sme da ostane prazno?

Bure ne bi trebalo da ostane prazno, a navešćemo nekoliko razloga.

Rasušivanje drvenih elemenata: drvo ima svojstvo apsorbovanja i otpuštanja tečnosti. Kada burad ostanu prazna, drveni elementi se mogu isušiti.
Razvoj nepoželjnih mirisa i ukusa: Ako se prazna burad ne održavaju pravilno, može doći do razvoja nepoželjnih mirisa i ukusa. Prazna burad su podložna rastu mikroorganizama i pojavi buđi ako nisu adekvatno očišćena i dezinfikovana.
Oksidacija: Prazno bure može biti izloženo oksidaciji, posebno ako su dugo vremena izložena vazduhu. Oksidacija može uticati na kvalitet vina ili rakije kada se ponovno koriste.

Da bi se očuvao kvalitet drvenih buradi, preporučuje se da se redovno koriste ili da se drže ispunjena manjom količinom tečnosti.

Periodično punjenje održava vlažnost unutar buradi i sprečava isušivanje drvenih elemenata.

Takođe je važno pridržavati se preporučenih procedura čišćenja i održavanja kako bi se sprečio razvoj nepoželjnih mirisa, buđi i kontaminacija.

U svakom slučaju, važno je pratiti preporuke proizvođača buradi i konsultovati se sa stručnjacima u industriji vina i rakije kako bi se obezbedio pravilan tretman i održavanje drvenih buradi.

Koliko se koriste barrique burad?

Drvena barrique burad su izuzetno izdržljiva i dugotrajna, ali vreme trajanja zavisi od nekoliko faktora. Opšte je prihvaćeno da se drvena burad mogu koristiti od 5 do 10 godina, ali postoje slučajevi u kojima se mogu koristiti i duže.

Trajanje drvenih buradi zavisi od nekoliko faktora, kao što su:

Kvalitet drveta: kvalitetno drvo koje je pravilno pripremljeno i obrađeno ima duži vek trajanja.

Upotreba i održavanje: pravilna upotreba i redovno održavanje buradi mogu produžiti njihov vek trajanja. To uključuje čišćenje, ispiranje, dezinfekciju i pravilno skladištenje buradi između upotreba.

Vrsta pića: različite vrste pića mogu uticati na vek trajanja buradi. Na primer, vino obično zahteva kraće vreme odležavanja u buradima u odnosu na rakiju.

Važno je napomenuti da drvena burad mogu postati manje efikasna s vremenom zbog gubitka arome i propuštanja tečnosti kroz pore drveta. Međutim, čak i nakon što burad prestanu da se koriste za starenje pića, mogu se iskoristiti u različite svrhe kao dekorativni elementi, za skladištenje ili za druge kreativne projekte.

Kako biste maksimalno iskoristili drvena barrique burad, preporučuje se redovno praćenje njihovog stanja, održavanje higijene i pažljivo praćenje ukusa i arome pića koje stari u buradima.

Zašto se i kako tostiraju (nagorevaju) barrique burad?

Tostiranje ili nagorevanje drvenih buradi je proces koji se primenjuje kako bi se postigla određena aroma, ukus i karakteristike vina ili drugog pića koje stari u buradima.

Važno je naglasiti da intenzitet tostiranja može značajno uticati na karakteristike pića. Različiti nivoi tostiranja mogu se koristiti za postizanje željenog profila arome i ukusa, što omogućava proizvođačima da kreiraju različite stilove vina ili drugih pića.

Kako bi se postigli željeni rezultati tostiranja, važno je koristiti kvalitetno drvo i pažljivo pratiti proces kako bi se postigla ravnoteža između arome, ukusa i integriteta pića.

 

Tostiranje (dimljenje) buradi
Prosečna temperatura °C
Ciklus 1* (min)
Ciklus 2* (min)
Ukupno vreme
Nisko tostiranje (LT)
180
35′
0′
35′
Srednje tostiranje (MT)
200
35′
1′
36′
Srednje produženo tostiranje (MT+)
210
40′
5′
45′
Visoko tostiranje (HAT)
220
35′
3′
38′

Koliki je značaj starenja vina u drvenim buradima i uticaj na kvalitet i ukus vina?

Značaj starenja vina u drvenim buradima je ključan faktor u razvoju njegovog kvaliteta i ukusa. Evo nekoliko aspekata koji ilustruju važnost starenja vina u drvenim buradima:

Mikrooksigenacija: drvena burad omogućavaju kontrolisanu mikrooksigenaciju vina. Kroz poroznost drva, vino dolazi u kontakt s malom količinom kiseonika, što može doprineti postepenoj oksidaciji i promeni ukusa. Ova mikrooksigenacija može doprineti razvoju složenih i harmoničnih aroma u vinu.

Transfer arome: drvena burad mogu preneti određene arome na vino. Kompleksne hemijske supstance prisutne u drvetu, kao što su lignini i tanini, mogu se postepeno otpuštati u vino tokom procesa starenja. To može doprineti razvoju karakterističnih aroma, kao što su vanila, začini i drveni tonovi.

Oplemenjivanje strukture: tanini prisutni u drvetu mogu se preneti na vino tokom procesa starenja. Ovi tanini mogu dodati teksturu, kompleksnost i strukturu vinu, čineći ga glatkim i zaokruženim. Oplemenjivanje strukture vina može biti posebno važno za taninska vina, kao što su crvena vina.

Postepeno oslobađanje aroma: drvena burad mogu postepeno oslobađati arome tokom dužeg perioda starenja. Ovo omogućava postepeno usklađivanje i integraciju aroma s vinom, stvarajući složen i uravnotežen profil ukusa.

Važno je napomenuti da proces starenja vina u drvenim buradima zahteva strpljenje i pažljivo praćenje.

Vreme provedeno u buradima, vrsta drva, intenzitet tostiranja i usklađivanje sa sortom vina su neki od faktora koji mogu uticati na konačan rezultat. Pravilno starenje vina u drvenim buradima može rezultirati dubokim, bogatim i elegantnim vinima koja imaju svoj prepoznatljiv karakter.

Kako se postiže željena aroma i ukus vina i rakije u drvenim buradima?

Postizanje željene arome i ukusa vina i rakije u drvenim buradima zavisi od nekoliko faktora i procesa koji se odvijaju tokom starenja. Evo nekoliko ključnih elemenata koji doprinose postizanju željenih karakteristika:

Drvo i vrsta buradi: izbor odgovarajuće vrste drveta za izradu buradi ima značajan uticaj na aromu i ukus vina. Hrast je najčešće korišćeno drvo za proizvodnju buradi zbog svojih osobina, ali i druga drva poput bagrema mogu biti korišćena. Svako drvo ima svoje specifične hemijske sastojke koji mogu preneti određene arome i ukuse na vino.

Tostiranje buradi: proces tostiranja, odnosno zagrevanja unutrašnje površine buradi, igra ključnu ulogu u razvoju arome i ukusa. Tostiranje može dodati različite slojeve kompleksnosti i karakteristike, kao što su note vanile, karamela, začina i dima. Intenzitet tostiranja može se prilagoditi prema željenim rezultatima.

Vreme starenja: vreme koje vino provodi u drvenim buradima takođe je važan faktor. Duže starenje omogućava postepeno oslobađanje aroma i ukusa iz drveta, što dovodi do složenosti i harmoničnosti. Vreme starenja takođe omogućava integraciju i usklađivanje svih komponenti vina.

Mikrooksigenacija: drvena burad omogućavaju kontrolisani prenos kiseonika u vino, što može doprineti postepenoj oksidaciji i razvoju specifičnih aroma. Ovaj proces, poznat kao mikrooksigenacija, može uneti dodatnu dimenziju kompleksnosti vina i pridoneti željenim karakteristikama.

Važno je da proizvođači vina i rakije pažljivo prate proces starenja i redovno degustiraju uzorke kako bi procenili napredak i postigli željene rezultate. Svaki proizvođač ima svoje specifične metode i tehnike koje koristi kako bi postigao željenu aromu i ukus u drvenim buradima, uzimajući u obzir sorte vina i rakije, regionalne karakteristike i stilove.

Na kraju, postizanje željene arome i ukusa u drvenim buradima zahteva balansiranje različitih faktora i individualan pristup.

Proces starenja i interakcija vina s drvetom predstavljaju jedinstvenu umetnost koja može rezultirati izvanrednim vinima i rakijama s prepoznatljivim karakterom.

Kako održati drvenu burad u dobrom stanju i produžiti im životni vek?

Održavanje drvenih buradi u dobrom stanju i produžavanje njihovog životnog veka zahteva određene korake i pažnju. Evo nekoliko saveta kako održavati drvena burad:

Temeljno čišćenje: nakon svake upotrebe, burad treba temeljno očistiti kako bi se uklonili ostaci vina ili rakije. Isperite unutrašnjost buradi vodom kako biste uklonili sve nečistoće. Pripazite da ne koristite abrazivna sredstva ili jaka hemijska sredstva koja mogu oštetiti drvo.

Čuvanje na odgovarajućem mestu: drvena burad treba čuvati na odgovarajućem mestu koje je dobro provetreno i ima kontrolisane uslove temperature i vlage. Treba izbegavati izlaganje direktnom sunčevom svetlu, jer može izazvati deformaciju i oštećenje drva.

Periodična inspekcija: redovno pregledajte burad kako biste otkrili eventualne pukotine, curenja ili druge nedostatke. Ako primetite bilo kakve probleme, blagovremeno ih popravite ili zamenite oštećeno bure.

Pravilno punjenje: prilikom punjenja buradi novim vinom ili rakijom, vodite računa o pravilnoj proceduri i pažljivo pratite uputstva. Preporučuje se konsultacija s vinarskim ili destilatorskim stručnjacima kako biste dobili najbolje rezultate.

Pravilno održavanje drvenih buradi pomaže u očuvanju njihove funkcionalnosti i kvaliteta tokom dužeg vremenskog perioda.

Takođe, održavanje higijene i pravilne brige o buradima omogućava vam da nastavite uživati u vrhunskom kvalitetu vina i rakije.

Da li je logotip uračunat u cenu?

Izrada logotipa je besplatna i uračunata u cenu.

Naša nova usluga laserske gravure logotipa omogućava vam da svojim buradima dodate profesionalan i elegantan izgled. Bez obzira da li ste vlasnik vinarije, destilerije ili jednostavno želite da personalizujete burad za posebne prilike, graviranje logotipa pruža jedinstven identitet vašem proizvodu.

Možete nam dostaviti svoj logotip u digitalnom formatu, a mi ćemo ga pažljivo preneti na vaše drveno bure.

Ovde možete skinuti /download/ uputstvo (pdf 1.89 MB) za skladištenje buradi kako bi se očuvao njihov kvalitet, kao i protokol hladnom vodom.

Zakaži sastanak

Barrique Đorđević